
Date Posted Question Response

1 5/3/2012

What intersections are to be used?  GDOT has provided 3 GIS layer files, 1 Google Earth file, 1 Excel spreadsheet and 
Appendix A of Section 999.  The Excel file and Appendix A match each other, but do not match any of the other provided data 
sets.  The Google Earth data tab descriptions do not match up with the location of the intersections when viewed in ArcView, 
they appear to be off a row or more from Appendix A.  In some cases the points in the GIS layers and Google Earth information 
do not appear to match intersections from Appendix A.  This is important because some side routes cross the mainline several 
times and the correct intersection needs to be identified.

Appendix A of Special Provision 999 contains the most current list of 
intersections.  The GIS File and the Google Earth File will be updated to 
match Appendix A and will also be posted to the ftp site.

2 5/3/2012 Section 999 page 2 paragraph 6 references geotechnical – is any geotechnical work anticipated for this project? The reference to geotechnical is used as an example.  Geotechnical work 
is not anticipated for this project.

3 5/3/2012 Section 999 page 3 item C.2 specifies thermoplastic for all striping.  Is this to be used on concrete pavement and bridges as 
well? Yes.

4 5/3/2012 Section 999 page 3 Item C.2 specifies water blasting for removal of stop bars that need to be relocated.  May grinding be used? No.  Grinding will not be allowed.

5 5/3/2012 Section 999 page 3 Item C.2 specified that all existing striping is to be replaced. How should the contractor handle instances
when the existing striping conflicts with the Costing Templates?

Replace all existing striping.  Add any striping that needs to be installed per 
the Costing Templates.  Correct Stop Bars.

6 5/3/2012 Section 999 Page 5 Item D – Is there a required or anticipated method for the contractor to use to ensure all work occurs within 
the Right of Way?  Is a Property Survey required?

Property surveys are not anticipated.    

7 5/3/2012 Section 999 Page 5 Item E.1 references a NEPA document available on the FTP site.  This document is not currently available; 
please provide.

The Approved NEPA document will be added to the FTP site.

8 5/3/2012
Section 999 Page 8 Item 2 requires the use of ESRI Arc View GIS compatible software.  Section 999 page 4 Item 7 required 
CAD software be used.  What are the design software requirements for this project?  Is Microstation V8i considered ESRI Arc 
View GIS compatible?

ESRI Arc View Compatible software is required for an inventory of signs 
installed.  As Builts can be prepared in any CAD software.

9 5/3/2012

Section 999 Page 8 Item A.3 requires that roadway geometry, drainage requirements erosion control and structural design be 
considered in the design.  This seems to be beyond the scope of signing and striping.  What design work is required beyond the 
development of plans sheets showing the information required on page 4 Item 7?  What construction work is required beyond 
striping and signing?

No design or construction work is required that is outside the general 
scope requirements listed in SP 999.1.C.

10 5/3/2012

Section 999 Page 8 Item A.4 Paragraph 5 outlines the requirements for monthly status meetings.  Where will the monthly status 
meeting be held?  Is it acceptable for all participants to be on a conference call, not just GDOT personnel?

The location of the Monthly Meetings has not yet been determined and it 
will be up to the Design Build team to identify a location convenient for all 
parties to participate.  Some meetings may be tele-conferences, but not 
necessarily all of the meetings.

11 5/3/2012
Section 999 Page 11 Item 5 references verifying provided GIS data.  As mentioned in question 4 above no survey data has 
been provided.  As mentioned in question 1 above there are significant problems with the provided GIS data which will affect 
bidding.

Updated GIS data will be posted to the ftp site.

12 5/3/2012
Section 999 Page 11 Item 5 outlines the guidelines for all supplemental surveys.  Does GDOT anticipate that each intersection 
will be field surveyed?  Are other methods of data collection acceptable for use on the project?  Is aerial mapping acceptable?  
Is aerial photography acceptable?  Is GIS information acceptable?

Aerial mapping, aerial photography, GIS information are all acceptable on 
this project.  Field surveying is not required or anticipated.

13 5/3/2012
Are erosion control plans required for this project?  Will the contractor be responsible for the installation and maintenance of 
erosion control?  Will the contractor have any responsibilities related to an EDP Erosion and Sediment Control permit?

Contractor must comply with GAR 10002 requirements.  If disturbed areas 
are under 1 acre erosion control plans and NOI should not be required.

14 5/3/2012

Where crosswalks exist at intersections are they to be restriped?  If there are non-ADA compliant wheelchair ramps, pedestrian 
landings and sidewalks at these crosswalks is the contractor responsible for upgrades?  What are the limits of the contractor’s 
responsibility for ensuring ADA compliance within the Intersection Limits (defined on page 3 item C.2)?

Crosswalks at intersections are to be restriped.  Contractor is not 
responsible for ensuring compliance for ADA.  Any deficiencies should be 
noted in the Engineering Recommendations Report.

15 5/3/2012 Detail T-19 shows all signs to be 36”.  The Costing Template shows signs to be 48”.  What size signs should be used on the 
project?

All signs should be the sizes shown on the Costing Templates.

16 5/3/2012

In the Excel file list of intersections provided on the ftp site many rows are highlighted in yellow.  What is the significance of 
these highlights?

No significance.  Highlighting will be removed.

17 5/3/2012
Some intersections are located within passing areas on the mainline with a skip or skip/solid centerline.  Should these be 
replaced in kind or with a double yellow per the Costing Templates?  If they are to be replaced does the contractor have any 
responsibilities outside the Intersection Limits as defined on page 3 Item C.2? Restripe as existing per SP 999.1.C.2.

18 5/3/2012 The example Intersection Review Form on the ftp site calls for a sketch showing “estimated intersection sight distance” and 
“estimated stopping sight distance”.  Is the required As Built Plan sheet with sight triangles suitable for this sketch?  

Yes.

19 5/3/2012

The example Intersection Review Form on the ftp site requires entering the “estimated intersection site distance” and “estimated 
stopping site distance”.  Intersection Sight Distance and Stopping Sight Distance are design values based on the design speed 
and other specific conditions, they are not estimated.  Should the form read “Required Intersection Sight Distance” and 
“Required Stopping Sight Distance” instead?

Example Engineering Recommendation Report will be updated.
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20 5/3/2012
Based on the 999 specification, it is our understanding that the intention of this contract is to restripe, place rumble strips, and 
place and locate signs for GDOT. To that end, will aerial photography, wheel measurements, and GPS point locations be 
sufficiently accurate or will mapping-grade survey be required?

Yes, all of the options listed are acceptable.  Mapping-grade surveying is 
not required.

21 5/3/2012 Is there a specific format required for the GIS database? The 999 spec says “A current database with corresponding 
intersection maps has been provided on the ftp site” but no database of that type is available on the FTP site. What specific 
attributes should the database contain?

A database of the intersection locations has been provided on the ftp site.  
A sign inventory database should be added to this with sign locations and 
all other required information as shown in the provided sign inventory excel 
spreadsheet.

22 5/3/2012 Related to the last question, are there “corresponding intersection maps” that will be provided? These have been posted to the ftp site.

23 5/3/2012

The review table on page 597 implies that the GIS database and the Sign Database are separate deliverables. Please clarify.

A database of the intersection locations has been provided on the ftp site.  
A sign inventory database should be added to this that includes sign 
locations and all other required information as shown in the provided excel 
spreadsheet.  The Sign Database should be in both GIS format and Excel 
format.

24 5/3/2012 Should the sign database contain signs that are identified as “existing to remain” or only those installed under the contract?
Only those installed under the contract.

25 5/3/2012
Page 588, 5th paragraph: NTP Phase 2 is contingent on acceptance of the Project Work Plan and intersection layout approval. 
Please confirm that the reference intersection layout is intended to be the example layout contained within the project work plan, 
rather than individual intersection construction layouts.

Yes the Intersection Layout approval is for an example layout contained 
within the Project Work Plan.

26 5/3/2012

Table 4-1 (Page 597) references that intersection as builts will be submitted for review by the Engineer on a monthly basis with 
the monthly invoices, with a 30 day review period. Paragraph 3 of A.4  (page 595) says that “Submit construction documents 
(plans and specifications)... Acceptance, disapprovals, or comments made by the Department will be provided in writing to the 
Contractor...”. It is our understanding that the only construction document submittal will be the as builts, after construction is 
complete. Please verify that no construction plan review is intended as a part of this contract.

No construction plan review is required as part of this contract.  A Project 
Work Plan with example intersection layout is required to be approved 
before construction on any intersection can begin. 

27 5/7/2012

Throughout the 999 Spec multiple other standards, specs, details and guidebooks are referenced.  When these are in conflict 
with each other, which is the controlling standard?  One such example of this would be the location of the W3-1 Advanced 
Warning signs, which according to the MUTCD are placed at a variable distance from the intersection depending on speed 
design, but according to GA Detail T-19 are always located 655’ from the intersection.

See amendment No. 1

28 5/7/2012 Section 999 page 3 paragraph 1 references “existing conditions” but no information has been provided, what verification is
required?

See amendment No. 1

29 5/7/2012 Section 999 page 3 item C states 388 intersections are included, but only 352 are listed in Appendix A, what is the correct
number of intersections? See amendment No. 1

30 5/7/2012
Section 999 page 3 Item C.2 defines the intersection limits to be striped as the furthest sign on each leg, however the costing
templates and GA Detail T-19 show rumble strips beyond this limit. Do these rumble strips need to be installed? Will all striping
limits need to be extended to this point?

See amendment No. 1

31 5/7/2012 Section 999 page 3 item C.2 specifies thermoplastic for all striping.  Is this to be used on concrete pavement and bridges as See amendment No. 1

32 5/7/2012 Section 999 Page 4 Item 9.c requires listing the actual site distance of intersections in some cases. This will require a
significant amount of survey effort to accurately determine.  Will GDOT consider deleting this requirement?

See amendment No. 1

33 5/7/2012

Section 999 Page 8 Item A.4 requires that the As Built Plans and Engineering Recommendations Report be stamped by a 
Professional Engineer and certify that the design meets all applicable codes.  Given the scope of the project plans is limited to 
signing and marking, but the report includes identification of sight distance, clear zone and operational issues, there is a conflict.  
The items requested in 999.3.A.9 on page 4 can be provided, but by law cannot be stamped and certified without doing a full 
engineering study.  Will GDOT consider requiring that only the TE Studies and As Built Plans be stamped and that the 
Engineering Recommendations Report be provided strictly for information only without being stamped?

See amendment No. 1

34 5/7/2012

Section 999 Page 11 Item 6 Paragraph 6 states the plan must be prepared in accordance with the PPG.  This statement 
conflicts with the requirements on Page 4 Item 7.  Items such as sight triangles are not part of the PPG and items from the PPG 
such as Right of Way lines are not listed on Page 4.  What items are required on the plan sheets?

See amendment No. 1

35 5/7/2012
Section 999 Page 14 item b references AASHTO Standard Specifications for Structural Support for Highway Signs, Luminaries 
and Traffic Signal, but based on the costing plans these items would not be required.  Does GDOT anticipate any work that 
would affect Structural Sign, Luminaries or Signals?

See amendment No. 1

36 5/7/2012
Section 999 Page 18 Item A indicates interstate signing including structures is included in this contract, however no interstates 
are listed in Appendix A, and Page 3 Item C.1 indicates any signs not shown on the Costing Templates shall not be removed or 
replaced.  Are there any interstate signage work and/or structures on this project?

See amendment No. 1

37 5/7/2012
Some intersections are in close proximity to railroads and lack signing and marking to current standards.  Is the contractor to 
follow the Costing Template or upgrade these locations to current MUTCD standards?  If working in close proximity with 
railroad, will railroad insurance, flagmen, and coordination be required?

After Department review, intersections which appear to conflict with 
Railroad right of way have been deleted from the intersection list.  Railroad 
coordination is not anticipated.  See ammendment No. 1.
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5/7/2012
The PROJECT LOCATION description (page 588) says that the Project “...includes signing and pavement marking upgrades at 
over 400 intersections throughout District 3.” The list of intersections on pages 609 to 620 contains 352 intersections. Please 
advise.

See amendment No. 1

38 5/14/2012

The costing templates Show sign sizes to be 48”, but in several of the intersections there isn’t enough real estate on the non-
state routes to install 48” signs. Can 36” signs be installed on the non state route roadways?

All signs should be installed per the Costing Templates. Specific issues
can be noted in the Engineering Recommendation Report and adjusted in
the field. GIS information provided is not to be considered an accurate
depiction of existing property lines or Right of Way.

39 5/14/2012

Who is responsible for right of way clearing regarding sign installation? Example: If site view of sign is blocked by vegetation
on state routes or non state rates who is responsible for clearing the obstruction?

Right of way clearing is not to be done as part of this project. Signs should
be field adjusted to limit sight distance obstructions. Any issues and
obstructions of sight distance should be noted in the Engineering
Recommendation Report. 

40 5/14/2012

GDOT standard T-3A, dated July 2002, does not address the use of Double Type 8 or Type 9 posts when the sign centroid is
10 feet and the sign square footage is less than 36 square feet. Several signs within this project meet this description and it is
not clear based on the GDOT standard T-3A which sign installation will be required. Can the sign assemblies on this project
that require double posts, be installed on two type 9 posts and can those same sign assemblies be installed without the ground
mounted break away assemblies?

As per Detail T-3A, 2 Type 9 posts are not allowed on any GDOT sign
installations. The square footages given in the chart are maximums. 
Therefore a post(s) for any sign with a square footage less than that shown
in the chart for that centroid can be used. Ground mounted breakaway
supports should be installed as required by Detail T-3A.  

41 5/14/2012

Request for Information on May 18,2012 Call Order #008 - Contract ID B14326-12-000-0, PI# 0017051, District 3 - The costing
plans indicate R1-1 and W2-1, W2-2, W2-3, W3-1 should be 48 inches and sign W1-7 to be 60 inches. The MUTCD standard
sizes as noted on Table 2B-1 indicates R1-1 signs are 30" for single lane conventional road and 36" for multi-lane conventional
road. The MUTCD standard sizes as noted on Table 2C-2 indicates that W2-1, W2-2, W2-3 and W3-1 are for 30" for single and
multi-lane conventional roads. The MUTCD standard sizes noted on Table 2C-2 indicate that W 1-7 are 48" for single and
multilane conventional roads. Will the Department require these signs be oversized widths of 48 inches (60 inches for W1-7) as
noted on the costing plans?  Per GDOT detail T-3A, these oversized sign sizes will require breakaway posts.

Oversized signs are to be installed per the Costing Plan Templates and
Special Provision 999.  

42 5/16/2012
Can you please clarify the statement regarding Detail TO-3A.  Are break-away posts required per the Detail?  This could 
drastically affect bids.

All sign structures shall be installed per Detail TO-3A and TO-3B.  This 
includes ground mounted break away sign supports as required in the sign 
post selection chart.
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The Questions and Answers are furnished FOR INFORMATION ONLY and are not considered part of the plans, specifications, or contract for this project. 


